A családunkban van néhány igazán fontos alapszabály az Unicummal kapcsolatban, amelyet mindenki kivétel nélkül szem előtt tart:
- az Unicum valójában gyógyszer
- Unicumnak mindig kell otthon lennie (ez az első szabályból következik)
- sosem utazunk el Unicum nélkül (szintén az első szabályból következik)
- Édesapám életének jeles eseményeire valaki mindig ajándékoz Unicumot
Nos, életem első 12 évében ez utóbbi szabálynak rajzolt verzióban tettem eleget. Apu persze minden alkalommal nagy lelkesedéssel viseltetett az Unicum eme ihatatlan változata iránt is, lévén, hogy az papíron is remekül mutatott. Később persze az igazi zöld gömbölyűséggel is megajándékoztam, nem is egyszer.
Tavaly aztán a csokifesztiváltól megihletődve azzal az ötlettel állt elő, hogy:
„Kislányom! Készíts nekem Unicumos bonbont a születésnapomra!”
Az Unicum aszalt szilvás újdonsága adta az ötletet ehhez a nagyszerű édességhez. Unicumért persze nem kellett messze mennem. Eleget téve a családi alapszabályoknak nálam az Unicum a házi patika meghatározó darabja. Kesernyés ízéhez igazán jól áll az aszalt szilva, ez az igencsak kellemes ízű aszalvány, amelyet különösen szeretek valamilyen (mondhatni bármilyen) alkoholos kezelés, úgynevezett több napig tartó áztatás után bonbonba, netalántán húsba tölteni. Robbanó ízbomba, amelyet a következő csokoládés finomságban a marcipán íze tesz teljessé.
Hozzávalók:
- 15 apróbb szemű magozott aszalt szilva
- Unicum
- kb. 3 dkg marcipán
- 20 dkg étcsokoládé (én most 60%-osat használtam)
A mennyiségek a bonbonforma nagyságától függően eltérőek lehetnek. Én most egy viszonylag nagy űrtartalmú szilikon formát választottam.
Az aszalt szilvákat egy mélyebb tálba helyezem, felöntöm annyi Unicummal, hogy éppen ellepje, és folpackkal lefedve 5 napig állni hagyom. Ez idő alatt az aszalt szilva jól magába szívja az Unicum aromáját.
- A bonbon burkához a csokit megolvasztom és temperálom, majd ecsettel kikenem vele a forma mélyedéseit.
- Egy spaklival lehúzom a forma tetejéről a felesleges csokit, majd hűtőbe teszem kb. 30 percre.
- Amíg hűl, a marcipánt 15 részre osztom, minden darabkából kis golyót gyúrok, majd az ujjaimmal összelapítom, és kerek lappá formázom.
- Kiveszem a formát a hűtőből. Mindegyik mélyedésbe beleköltöztetek egy Unicumos aszalt szilvát.
- Ezután jó szorosan ráhelyezem a marcipánlapokat, hogy körbezárjam vele a szilvákat.
- Végül lezárom a bonbonokat az újratemperált csokival. Spaklival lehúzom a felesleget és a hűtőbe teszem legalább 1 órára.
- Ha kész, kifordítom a formából a bonbonokat.
Az aszalt szilva és marcipán páros köztudottan csodás ízegyveleg, de érdemes ezt az Unicummal kiegészített verziót is kipróbálni, mert ez a triumvirátus tökéletes ízkombinációt alkot az étcsokival.
A temperálásról többen írtak már, íme néhány nagyon jó összefoglaló:
http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html